REDNE AKTIVNOSTI

 

 

OTROŠKI PLESI | JAZZ/MODERN | HIP HOP | BREAK DANCE | SODOBNI PLES

 

TEKMOVALNI PROGRAM | REKREACIJA ZA ODRASLE | AKROJOGA | JOGA |
METODA FELDENKRAIS®

 

Plešemo, raziskujemo, se učimo, rastemo.

Prvi steber Centra so različni programi, ki jih redno izvajamo v naših prostorih na Reški cesti 15 (stavba Lesing) v Kočevju.

Raznovrstnost programov, različne zahtevnostne stopnje od rekreativnih do najzahtevnejših tekmovalnih, ples, joga, rekreacija, gib in celo letenje po zraku.

OTROŠKI PLESI | JAZZ/MODERN | HIP HOP | BREAK DANCE | SODOBNI PLES | AKROJOGA | JOGA | METODA FELDENKRAIS®FUNKCIONALNA VADBA

Tekmovalni program in rekreacija za odrasle.

Paleta je pestra, izbira je vaša.

OTROŠKI PLESI (3-6 let)

Gibanje je ključno za razvoj otrokovega telesa in možganov, ples je ena lepših oblik gibanja.

Naš program za predšolske otroke je strukturiran na način, da vpliva na splošno koordinacijo, gradi zavedanje in medsebojno povezovanje delov telesa, enakomeren razvoj mišičevja, podpira razvoj optimalne drže, gibljivosti, stabilnosti in ravnotežja.

Otrok vzpostavi odnos do prostora ter do soplesalcev. Vse to se dogaja znotraj ciljno zastavljenih iger, kar otroku omogoči sproščeno in ustvarjalno okolje. V vse vpletemo osnovne plesne tehnike, tako se otroci postopno in na igriv način naučijo prvih plesnih koreografij.

JAZZ/MODERN

Človek je plesal, preden je govoril. Ples je nekaj najbolj naravnega za človeka. Je način sproščanja, izražanja, sporazumevanja s svojim telesom, razvijanja motorike, gibljivosti, moči, muzikalnosti, odnosa do prostora in soplesalcev. Predstavlja disciplino in popolno svobodo hkrati.

Plesni program jazz/modern prepleta tehniko jazza in moderna. V jazz-u so združene njegove različne kulturne korenine: afriški občutek za ritem in sinkopacijo, evropske plesne oblike in eleganca, jasnost in dinamičnost irskega stepa, fluidnost, strast in temperament latinske amerike. Je izredno energičen ples s popularnimi vsebinami, temami, kostumi.

Današnji jazz ples se močno prepleta z drugimi plesnimi zvrstmi, kar omogoča različne načine pristopa in improvizacije. V našem centru poučevanje jazz-a še vedno temelji na močni baletni tehniki, podprti z kardiovaskularno vadbo za povečevanje kondicije s skoki in obrati, ter vajami za razvijanje moči in stabilnosti ter pravilne telesne drže.

HIP HOP

Hip hop ni le ples, je kultura.

Je kultura, ki se je v Ameriki razvijala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, danes pa kot plesna zvrst velja za eno najpopularnejših. Vključuje popularno glasbo, značilen ˝borben˝ odnos na odru, primerno kostumografijo in močen izraz.

Hip hop plesalci so samozavestni, močni v izražanju, muzikalnosti, ritmičnosti in obvladovanju svojega telesa.. V osnovi sloni hip hop na več stilih/tehnikah (popping, locking, hip hop house, jazz funk…), v današnjem času, pa se tudi hip hop širi iz okvirjev in se prepleta z drugimi plesnimi zvrstmi (sodobni ples, jazz, izrazni ples…) in gibalnimi principi.

BREAK DANCE

Če se postaviš na glavo in pogledaš še iz drugega zornega kota, je svet takoj lepši.

V našem centru je breakdance letos nova poslastica na meniju. BBoy Naki svoje “brejkerje” uči vragolij, akrobacij in plesnih korakov. Postvlja jih na tla in meče v zrak. Se z njimi vrti, ampak ne samo po nogah, pač pa tudi po rokah. Z njimi gleda svet iz druge perspektive. Kadar jih postavi na glavo.

Bboy Naki, eden izmed local heroes-ov, je večkratni državni, evropski in tudi svetovni prvak v breakdancu, poučuje v velikih plesnih šolah (Pro dance, Plesni center dolnjske…) in vodi delavnice po sloveniji in svetu.

Break dance Rusalka
Sodobni ples Rusalka

SODOBNI PLES

Raziskovanje in učenje različnih tehnik odkriva nove načine delovanja lastnega telesa in pripovedovanja in ustvarjanja zgodbna kreativen način.

Saša, ki zaključuje študij sodobnega plesa na akademiji za ples je svoje podplate začela razgibavati najprej pri mažoretkah, nato pri Tini v Rusalki in kmalu se je odločila, da tudi ona želi več.

Danes se valja po tleh, improvizira, se igra s telesom, prostorom in soplesalci raziskuje gib, momentum, kompozicijo. Išče naravne in nagonske postavitve telesa in gibalnega vzorca.

AKROJOGA

Ko “poleteti” postane realnost.

Akrojoga je dokaj nova gibalna umetnost, kjer se spoznavamo z ravnotežjem, zaupanjem, grajenjem centra, zavedanja motoričnih sposobnosti. Ne iščemo tekmovalnih rezultatov, ampak v igrivem sodelovanju, širjenju zavedanja svojega giba, sposobnosti in vzdržljivosti rastemo skupaj.

Strah je odveč, saj vsi, ki poskusijo, hitro ugotovijo, da predznanje, moč in gibljivost niso obvezna oprema. Seveda se telo prilagaja in fizično razvija, še bolj kot to, pa je pri akrojogi opazna rast človekove odprtosti, sprejemanja in zaupanja drugim, načina komunikacije in sposobnosti prilagajanje na omejitev sebe in svojih kolegov.

Tanja Akrojoga

HATHA JOGA

Joga je pot v notranjost, pot do (samo)zavedanja, pot do znati odložiti.

Skozi prakso joge se umirimo, pretegnemo, ogrejemo notranjost, jo tipamo in širimo. Cilj joge je meditacija, asane so le fizični del, okolje, v katero postavimo svoje telo in um. Tanja poučuje jogo z obsežnim predznanjem anatomije in zato lahko prilagodi prakso tako začetniku kot redno vadečemu jogiju.

V praksi vedno išče preplet prakticiranja vseh udov joge, od yam in niyam, pranajame, asan ter globje koncentracije in iskanja poti v meditacijo. Okviri so včasih bolj, včasih manj gibalni, kdaj se fizično bolj segrejemo, kdaj le sedimo, a vedno pa delujemo na očiščenju notranjosti.

FELDENKRAIS®

Gibati ali ne gibati ni vprašanje. Brez gibanja ni življenja. Pravo vprašanje je ali vemo kako se gibljemo?

Dr. Moshe Feldenkrais, utemeljitelj metode, doktor znanosti, mojster borilnih veščin, človek pred svojim časom, je postavil ključna vprašanja in na njih odgovoril. Ni pomembno ali nekaj počnemo dobro ali slabo, pomembno je, da to vemo. Da se zavedamo tega, kaj počnemo in kako to počnemo. Metoda uporabi gib kot sredstvo za spoznanje našega ustroja, okvirov in omejitev delovanja, vzorcev, ki nas določajo.

Je učna metoda, ki nam pomaga živeti lažje, udobneje, v okviru svojega lastnega optimuma. Je metoda, pri kateri ne boste nikoli slišali stavka: potrudite se, dajte več od sebe, zdržite še malo, premagajmo prag bolečine, kajti deluje izključno po principu »manj je več«. Pogosto najtežja lekcija sodobnega človeka je, naučiti se, kaj pomeni delovati v okviru udobja. Kje je meja, ko je nekaj še udobno in kdaj to mejo prestopimo?

Rusalka Fedelkreis
Telo v plesu Rusalka

TELO V PLESU

»Jaz ne znam plesati«, je stavek, ki ga pogosto slišim.
»Jaz ne znam plesati, pa si želim«, je stavek, ki ga slišim še pogosteje.

In potem se prepogosto zgodi naslednji scenarij: stopim v dvorano, pripravljena in odločena, prvi takti glasbe so tu, prvi koraki se začnejo. No, saj bo, ni tako hudo. Pa pride prvi sklop, pa drugi sklop, noge gredo po svoje, roke postanejo priveski, ki so samo v napoto, telo je trdo, ne uboga…. Učiteljica pred mano se gibčno zvira in mi potiho zbuja sume, da je neka čudna mešanica kače in človeka. Pri gibu, kot ga opazujem pri njej, meni grozi najmanj izpah kolka, če ne kaj več. In zaključni sklep – tole ni zame, jaz sem prestara, jaz sem pretrda, jaz sem prenerodna, jaz sem pre……

Drage dame, drage ženske, dovolite mi, da vam pokažem, da niste nič od tega. Kajti ples ni le tehnika. Ples niso le naučene koreografije. Ples je najprej gibanje. Ples je odklenjeno telo. In s tem začnemo.
Vadba Telo v plesu uporablja principe metode Feldenkrais® (www.feldenkrais.si), s pomočjo katere najprej spoznamo svoje telo. Se ga zavemo, občutimo, se naučimo, kaj lahko in česa ne. Kaj je od otroštva dalje, ko smo vsi tekali okoli, noreli, plezali in plesali, pozabilo. Ugotovile bomo, kje so zakoreninjeni vzorci gibanja, ki nam mehkobo giba v boku spremenijo v izpad kolka. Naučile se bomo, kako rigidnost telesa spremeniti v mehko, usklajeno gibanje. In nato bomo zaplesale.

Vadba Telo v plesu poteka v treh modulih:
1. modul: MOJE TELO (okt-nov)
2. modul: TELO V GIBU (dec-feb)
3. modul: TELO V PLESU (marec-maj)

Na vadbo pa ste seveda vabljene tudi vse drage dame, ki ste se v življenju s plesom že srečale in z njim spoprijateljile. Tudi za vas je vadba primerna in zagotavljam vam, da boste po njej plesale drugače. Bolj ozaveščeno, bolj v svojem telesu, še bolj v stiku z žensko v sebi.

JAZZ REKREACIJA

Ker je ples vadba, ki jo z veseljem izvajam.

Rekreacija je lahko vse. Lahko zajema vse mišične skupine in gibalne vzorce, lahko krepi, sprošča, razteguje in vnaša hormon sreče v naše življenje. Lahko je vse to. To je ples. Razmigamo vsak prst na svojem telesu, okrepimo vse mišice in mišične skupine, razvijamo koordinacijo, motoriko, vzpostavljamo nove gibalne vzorce in živčne povezave, sprejemamo svoje telo in sebe. Negujemo svojo žensko plat in krepimo moško energijo v nas. Zraven pa se ob dobri glasbi naučimo še kak plesni korak. In vse to z nasmehom na obrazu in potom na čelu.

Jazz rekreacija Rusalka
Funkcionalna vadba Rusalka

FUNKCIONALNA VADBA

Okrepljeno in zmogljivo telo se lažje spopada z vsakdanjikom. Pa če je to sedenje za računalnikom, osvajanje največjih svetovnih vrhov ali zgolj visenje z dreves.

Funkcionalna vadba povečuje zmogljivost telesa in mu olajša opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.
Vadba je sestavljena iz različnih vaj, ki zajemajo več mišičnih skupin. Starost in fizična pripravljenost nista pomembna, saj najprej spoznamo svoje telo in se ga naučimo pravilno obvladovati, šele nato pa dodajamo intenziteto.