REDNE AKTIVNOSTI

 

 

OTROŠKI PLESI | JAZZ/MODERN | HIP HOP | AKROJOGA | JOGA | METODA FELDENKRAIS®

 

TEKMOVALNI PROGRAM | REKREACIJA ZA ODRASLE

Plešemo, raziskujemo, se učimo, rastemo.

Prvi steber Centra so različni programi, ki jih redno izvajamo v naših prostorih na Tomšičevi 13 v Kočevju.

Raznovrstnost programov, različne zahtevnostne stopnje od rekreativnih do najzahtevnejših tekmovalnih, ples, joga, rekreacija, gib in celo letenje po zraku.

OTROŠKI PLESI | JAZZ/MODERN | HIP HOP | AKROJOGA | JOGA | METODA FELDENKRAIS®

Tekmovalni program in rekreacija za odrasle.

Paleta je pestra, izbira je vaša.

OTROŠKI PLESI (3-6 let)

Gibanje je ključno za razvoj otrokovega telesa in možganov, ples je ena lepših oblik gibanja.

Naš program za predšolske otroke je strukturiran na način, da vpliva na splošno koordinacijo, gradi zavedanje in medsebojno povezovanje delov telesa, enakomeren razvoj mišičevja, podpira razvoj optimalne drže, gibljivosti, stabilnosti in ravnotežja.

Otrok vzpostavi odnos do prostora ter do soplesalcev. Vse to se dogaja znotraj ciljno zastavljenih iger, kar otroku omogoči sproščeno in ustvarjalno okolje. V vse vpletemo osnovne plesne tehnike, tako se otroci postopno in na igriv način naučijo prvih plesnih koreografij.

HIP HOP

Hip hop ni le ples, je kultura.

Je kultura, ki se je v Ameriki razvijala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, danes pa kot plesna zvrst velja za eno najpopularnejših. Vključuje popularno glasbo, značilen ˝borben˝ odnos na odru, primerno kostumografijo in močen izraz.

Hip hop plesalci so samozavestni, močni v izražanju, muzikalnosti, ritmičnosti in obvladovanju svojega telesa.. V osnovi sloni hip hop na več stilih/tehnikah (popping, locking, hip hop house, jazz funk…), v današnjem času, pa se tudi hip hop širi iz okvirjev in se prepleta z drugimi plesnimi zvrstmi (sodobni ples, jazz, izrazni ples…) in gibalnimi principi.

JAZZ/MODERN

Človek je plesal, preden je govoril. Ples je nekaj najbolj naravnega za človeka. Je način sproščanja, izražanja, sporazumevanja s svojim telesom, razvijanja motorike, gibljivosti, moči, muzikalnosti, odnosa do prostora in soplesalcev. Predstavlja disciplino in popolno svobodo hkrati.

Plesni program jazz/modern prepleta tehniko jazza in moderna. V jazz-u so združene njegove različne kulturne korenine: afriški občutek za ritem in sinkopacijo, evropske plesne oblike in eleganca, jasnost in dinamičnost irskega stepa, fluidnost, strast in temperament latinske amerike. Je izredno energičen ples s popularnimi vsebinami, temami, kostumi.

Današnji jazz ples se močno prepleta z drugimi plesnimi zvrstmi, kar omogoča različne načine pristopa in improvizacije. V našem centru poučevanje jazz-a še vedno temelji na močni baletni tehniki, podprti z kardiovaskularno vadbo za povečevanje kondicije s skoki in obrati, ter vajami za razvijanje moči in stabilnosti ter pravilne telesne drže.

AKROJOGA

Ko “poleteti” postane realnost.

Akrojoga je dokaj nova gibalna umetnost, kjer se spoznavamo z ravnotežjem, zaupanjem, grajenjem centra, zavedanja motoričnih sposobnosti. Ne iščemo tekmovalnih rezultatov, ampak v igrivem sodelovanju, širjenju zavedanja svojega giba, sposobnosti in vzdržljivosti rastemo skupaj.

Strah je odveč, saj vsi, ki poskusijo, hitro ugotovijo, da predznanje, moč in gibljivost niso obvezna oprema. Seveda se telo prilagaja in fizično razvija, še bolj kot to, pa je pri akrojogi opazna rast človekove odprtosti, sprejemanja in zaupanja drugim, načina komunikacije in sposobnosti prilagajanje na omejitev sebe in svojih kolegov.

Tanja Akrojoga

HATHA JOGA

Joga je pot v notranjost, pot do (samo)zavedanja, pot do znati odložiti.

Skozi prakso joge se umirimo, pretegnemo, ogrejemo notranjost, jo tipamo in širimo. Cilj joge je meditacija, asane so le fizični del, okolje, v katero postavimo svoje telo in um. Tanja poučuje jogo z obsežnim predznanjem anatomije in zato lahko prilagodi prakso tako začetniku kot redno vadečemu jogiju.

V praksi vedno išče preplet prakticiranja vseh udov joge, od yam in niyam, pranajame, asan ter globje koncentracije in iskanja poti v meditacijo. Okviri so včasih bolj, včasih manj gibalni, kdaj se fizično bolj segrejemo, kdaj le sedimo, a vedno pa delujemo na očiščenju notranjosti.

FELDENKRAIS®

Gibati ali ne gibati ni vprašanje. Brez gibanja ni življenja. Pravo vprašanje je ali vemo kako se gibljemo?

Dr. Moshe Feldenkrais, utemeljitelj metode, doktor znanosti, mojster borilnih veščin, človek pred svojim časom, je postavil ključna vprašanja in na njih odgovoril. Ni pomembno ali nekaj počnemo dobro ali slabo, pomembno je, da to vemo. Da se zavedamo tega, kaj počnemo in kako to počnemo. Metoda uporabi gib kot sredstvo za spoznanje našega ustroja, okvirov in omejitev delovanja, vzorcev, ki nas določajo.

Je učna metoda, ki nam pomaga živeti lažje, udobneje, v okviru svojega lastnega optimuma. Je metoda, pri kateri ne boste nikoli slišali stavka: potrudite se, dajte več od sebe, zdržite še malo, premagajmo prag bolečine, kajti deluje izključno po principu »manj je več«. Pogosto najtežja lekcija sodobnega človeka je, naučiti se, kaj pomeni delovati v okviru udobja. Kje je meja, ko je nekaj še udobno in kdaj to mejo prestopimo?

Rusalka Fedelkreis